Jump to content


Photo

Power Factor Improvement For Three Phase Using Pic Simulation And Design


  • Please log in to reply
6 replies to this topic

#1 kashif

kashif

    Junior Member

  • Full Member
  • PipPip
  • 6 posts

Posted 12 March 2011 - 01:26 PM

hi ,i am new here, i choose my final year project titled power factor improvement for single phase i have also confusion in simulation,,hoe woulusing PIC,i have some confusion please help me out
first of all, i m confusd to which type of capacitors i can use in it?
and second method to measure pf.
i have also confusion in simulation,how i would do that?

the theme behind my project is. to attach this device with any inductive load,pf is then measured and a particular value of capacitor is to be calculated in PIC,PIC is then turn on the specific capacitor by sending the signal to switching device.if inductive load is changed performing the same job and switch on the other capacitors,that is adding capacitors to parallal to the load,
copy of this device can be placed in 3phase circuit separately,as most of the time our load is not balanced so i think its a good project.

plz help me out by replying comments,suggestions and solutions
i shall be very thankfull to you

#2 jOmega

jOmega

    Senior Member

  • Full Member
  • PipPipPipPipPip
  • 254 posts
  • Gender:Male
  • Location:Midwest, USA

Posted 13 March 2011 - 03:13 PM

QUOTE (kashif @ Mar 12 2011, 08:26 AM) <{POST_SNAPBACK}>
hi ,i am new here, i choose my final year project titled power factor improvement for single phase i have also confusion in simulation,,hoe woulusing PIC,i have some confusion please help me out
first of all, i m confusd to which type of capacitors i can use in it?
and second method to measure pf.
i have also confusion in simulation,how i would do that?

the theme behind my project is. to attach this device with any inductive load,pf is then measured and a particular value of capacitor is to be calculated in PIC,PIC is then turn on the specific capacitor by sending the signal to switching device.if inductive load is changed performing the same job and switch on the other capacitors,that is adding capacitors to parallal to the load,
copy of this device can be placed in 3phase circuit separately,as most of the time our load is not balanced so i think its a good project.

plz help me out by replying comments,suggestions and solutions
i shall be very thankfull to you



See: Student Postings

#3 kashif

kashif

    Junior Member

  • Full Member
  • PipPip
  • 6 posts

Posted 15 March 2011 - 04:12 PM

dear i am not able to post in student section help me out

#4 jOmega

jOmega

    Senior Member

  • Full Member
  • PipPipPipPipPip
  • 254 posts
  • Gender:Male
  • Location:Midwest, USA

Posted 15 March 2011 - 05:42 PM

QUOTE (kashif @ Mar 15 2011, 11:12 AM) <{POST_SNAPBACK}>
dear i am not able to post in student section help me out


===============
In the Forum, scroll down to the heading: Students

You will find two sub-headings:
Electronic
Electrical
Recommend you post in Electrical for the questions you have posted in other Forum sections.

You can also access the Students section of the Forum by clicking on the link below.
(LINK).....> Students

You will also learn that you will get replies to specific questions and that questions that are too broad and general will not attract replies.

As an example, questions such as:
  • What type(s) of capacitors are used for Power Factor Correction ?
  • What is the method for measuring Power Factor ?
will usually attract a reply from other Forum Members.

Question such as this one:
i have also confusion in simulation,how i would do that?
is not likely to attract replies from Forum members as the question is too broad.... i.e. too far reaching ..... i.e. too general ..... to be able to answer.

Other readers of the Forum do not know what you are using for the simulation and cannot be expected to answer such a question without more understanding of what resources you are using and what you are trying to do. Helping you to write the simulation program for your project is beyond the scope of this Forum.

For this you would be advised to consult your instructor or teacher or advisor and seek his (her) guidance.

Good Luck ....

#5 kashif

kashif

    Junior Member

  • Full Member
  • PipPip
  • 6 posts

Posted 19 March 2011 - 09:03 AM

QUOTE (jOmega @ Mar 15 2011, 06:42 PM) <{POST_SNAPBACK}>
===============
In the Forum, scroll down to the heading: Students

You will find two sub-headings:
Electronic
Electrical
Recommend you post in Electrical for the questions you have posted in other Forum sections.

You can also access the Students section of the Forum by clicking on the link below.
(LINK).....> Students

You will also learn that you will get replies to specific questions and that questions that are too broad and general will not attract replies.

As an example, questions such as:
  • What type(s) of capacitors are used for Power Factor Correction ?
  • What is the method for measuring Power Factor ?
will usually attract a reply from other Forum Members.

Question such as this one:
i have also confusion in simulation,how i would do that?
is not likely to attract replies from Forum members as the question is too broad.... i.e. too far reaching ..... i.e. too general ..... to be able to answer.

Other readers of the Forum do not know what you are using for the simulation and cannot be expected to answer such a question without more understanding of what resources you are using and what you are trying to do. Helping you to write the simulation program for your project is beyond the scope of this Forum.

For this you would be advised to consult your instructor or teacher or advisor and seek his (her) guidance.

Good Luck ....

i want to use proteus as a simulatuion tool, but i not know to do that??


#6 jOmega

jOmega

    Senior Member

  • Full Member
  • PipPipPipPipPip
  • 254 posts
  • Gender:Male
  • Location:Midwest, USA

Posted 20 March 2011 - 11:46 AM

QUOTE (kashif @ Mar 19 2011, 03:03 AM) <{POST_SNAPBACK}>
i want to use proteus as a simulatuion tool, but i not know to do that??



Hello Kashif,

I also do not know what do do; I am not familiar with Proteus.

Perhaps this video tutorial will be of some help.
Click on below link.
Proteus Isis Tutorial Part 1

#7 kashif

kashif

    Junior Member

  • Full Member
  • PipPip
  • 6 posts

Posted 21 March 2011 - 03:09 PM

QUOTE (jOmega @ Mar 20 2011, 12:46 PM) <{POST_SNAPBACK}>
Hello Kashif,

I also do not know what do do; I am not familiar with Proteus.

Perhaps this video tutorial will be of some help.
Click on below link.
Proteus Isis Tutorial Part 1

thankyou jomega




1 user(s) are reading this topic

0 members, 1 guests, 0 anonymous users